Select Page

Sju anledningar till att älska äpplen!

Sju anledningar till att älska äpplen!

1. Äpplen har en helt perfekt balans mellan syra och sötma. Vilken annan svensk frukt kan man pressa och dricka rakt upp och ner utan att det blir för syrligt eller sött?

2. ”Ett äpple om dagen håller doktorn borta”, är ett gammalt talesätt som är lite svårt att bevisa rent vetenskapligt. Dock anses faktiskt äpplet vara ett av världens nyttigaste livsmedel och de flesta av dessa nyttigheter sitter i skalet.

3. Det finns ett äpple för varje smak. Bara i Sverige finns mellan 250 och 300 äppelsorter och i hela världen finns drygt 7000 sorter som är unika både när det kommer till färg, utseende och balans mellan sötma och syrlighet. På Kiviks Musteri odlar vi ca 20 sorter.

4. Äpplen kan användas på många olika sätt, och smakar lika gott att äta rakt upp och ner som att torka, musta, baka, riva, mosa, steka, grilla och jäsa till cider. Dessutom passar de lika bra som ingrediens i en huvudrätt som i desserter och fikabröd.

5. Äpplen är vackra oavsett vilken färg eller form de har. Dessutom är äpplet en symbol för allt mellan kärlek och fruktbarhet till kunskap och makt, och är ett stående inslag i konsten.

6. Bara det faktum att äpplen oftast föräras med vackra och spännande namn gör ju att man gillar dem lite extra mycket. Eller vad sägs om Cox Orange, Gravenstein, Aroma, Amorosa, Rubinola, Transparente Blanche, Alice, Summerred, Signe Tillish och Discovery? Listan kan göras lång.

7. Äpplen gör oss smartare! I alla fall påstås det att det var när ett äpple föll till marken som Isaac Newton började fundera på det där med gravitationen.

Genom att säga god natt kan vi säga god dag till svenska äpplen året runt!

En unik plats som ger en unik must

Sju anledningar till att älska äpplen!

En läcker femrummare!

Från Henric Åkesson till Henric Åkesson

Must – ett av livets måsten!

Bin – värda sin vikt i guld!

Goda tider för cider

Ciderkollen med Sandra och Eva