Select Page

Must – ett av livets måsten!

Must –
ett av livets måsten!

Att göra riktigt god must i stora upplagor är ett hantverk som kräver både erfarenhet och kunskap men framför allt känsla. På hemmaplan är det dock den goda viljan, nyfikenheten och experimentlustan som kommer att röna dig framgångar. Och faktum är att det är enklare än du tror!

Innan vi börjar prata om hur härligt och gott det är med must är så måste vi fastslå en mycket viktig sak, nämligen vad must egentligen är. En must är den råsaft man får fram när man pressar ett äpple. Varken mer eller mindre. Inga tillsatser eller konstigheter, bara äpplen. Kanske är det just detta råa och totalt okonstlade som gör att så många människor älskar både att dricka och att göra must. Eller så har det att göra med att must är en så mångfacetterad dryck. Många äpplen lämpar sig för must och varje sort kan ge flera olika sorters must beroende på när du väljer att skörda dina äpplen.

Trots att mustandet är en ädel konst, så är det enkelt att göra must för eget bruk. Många har redan en råsaftcentrifug och den fungerar utmärkt för ändamålet. På marknaden finns också enklare äppelpressar som du kan investera i om du redan nu vet att du kommer att musta dig fram genom livet!

Gör så här:

1. Plocka dina äpplen varsamt.
Du behöver ungefär 2 kg äpplen för att göra 1 liter äppelmust när du mustar hemma. I våra pressar på Kiviks Musteri räcker det däremot med 1,3 kg för att få fram 1 liter äppelmust med fruktkött och 1,4 kg för att få fram 1 liter äppelmust utan fruktkött. Kom ihåg att ett äpple som blivit märkt av väder och vind kan ge den mest otroliga must, så det gäller att inte låta dig luras av ytan. Givetvis ska du dock undvika mjöliga, ruttna och mögliga äpplen samt äpplen med stora stötskador.

2. Musta dig varm!
För söt? För sur? För blek? För någonting annat? Laborera med kombinationer av olika äpplen om du har gott om träd på tomten. Får du stora mängder must? Frys in för god hållbarhet. Du kan också pastörisera din must genom att tappa upp den på varma glasflaskor och köra i ugnen på 70 grader i 30-40 minuter. Se därefter till att flaskorna är ordentligt förslutna.

3. Imponera.
Givetvis gör du din must för din egen njutnings skull men vi lovar att alla du bjuder din egenhändigt gjorda must på, kommer att höja ett imponerat ögonbryn och utbringa en skål till din ära.

Genom att säga god natt kan vi säga god dag till svenska äpplen året runt!

En unik plats som ger en unik must

Sju anledningar till att älska äpplen!

En läcker femrummare!

Från Henric Åkesson till Henric Åkesson

Must – ett av livets måsten!

Bin – värda sin vikt i guld!

Goda tider för cider

Ciderkollen med Sandra och Eva