Select Page

En unik plats som ger unik must

Har du varit i Kivik? I så fall vet du att det kryllar av äppelträd som dessutom ser ut att må riktig bra. Men vad exakt beror det på? Vi har pratat med Kimmo Rumpunen som är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

En unik plats som ger unik must

Har du varit i Kivik? I så fall vet du att det kryllar av äppelträd som dessutom ser ut att må riktig bra. Men vad exakt beror det på? Vi har pratat med Kimmo Rumpunen som är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

 

Kimmo, varför trivs äppelträd så bra i Kivikstrakten?
– Kortfattat kan man säga att närheten till havet här gör att temperaturvariationerna utjämnas. Under våren när den hotfulla frosten ligger och lurar, hjälper havet till att hålla nere temperaturen, vilket gör att knopparnas utveckling fördröjs och våren kommer senare. Läget gör även att höstarna blir lite varmare och längre vilket är gynnsamma faktorer för äppelodling.

Du har ju forskat på det som kallas äpplets terroir. Vad är det?
– Jo i en lite mindre studie av tio äppelodlingar, har vi undersökt om det finns några samband mellan var äpplet odlas någonstans och olika kvalitetsegenskaper hos äppelmust. Med ”terroir” menar man alla platsbundna förutsättningar och hur de påverkar slutprodukten. Det vill säga hur lokalklimat, jordmån och skötsel interagerar med äppelsorten och på så vis påverkar äpplets och därmed också mustens kvalitet.

Vad kom ni fram till?
Vi har kommit fram till att varje äppelodling har unika förutsättningar som ger en unik must. Vi har också kommit fram till att både en tränad panel och konsumenter kan känna skillnad på must som tillverkats av samma äppelsort men som plockats i olika odlingar.

Vi vill gärna tro att musten vi gör är oefterhärmlig, då har vi alltså rätt?
– Ja, det skulle man absolut kunna säga. Must är mångfald.

Var kommer ditt äppelintresse ifrån?
– Jag har forskat på frukt och bär sedan 1989 och är hortonom, så jag är inte bara intresserad av äpplen utan egentligen av många sorters bär och frukt. Dock tycker jag att äpplen är spännande med sin perfekta balans mellan syra och sötma och dess många nyttigheter. Sedan 2001 har jag kartlagt 200 äppelsorter för att titta på deras näringsinnehåll och sammansättning.

Genom att säga god natt kan vi säga god dag till svenska äpplen året runt!

En unik plats som ger en unik must

Sju anledningar till att älska äpplen!

En läcker femrummare!

Från Henric Åkesson till Henric Åkesson

Must – ett av livets måsten!

Bin – värda sin vikt i guld!

Goda tider för cider

Ciderkollen med Sandra och Eva