Select Page

Från Henric Åkesson till Henric Åkesson

Från Henric Åkesson till Henric Åkesson

Tänk om vår farfars far Henric Åkesson aldrig skulle ha reflekterat över att äppelträd trivs alldeles utmärkt i stenig och karg mark. Då skulle han aldrig ha kommit på tanken att börja odla äpplen hemma på gården Karakås, på marken han ärvt av sin far. Men nu gjorde han ju det, tack och lov! Faktum är att Henric odlade äpplen med sådan framgång att han till slut blev Sveriges första yrkesmässiga odlare och lade grunden till det som kom att bli Kiviks Musteri. I år lagom till 130-årsjubileet känns det därför fantastiskt roligt att Henric får ge namn åt en helt ny äppelsort.

Ett gediget arbete
Att ta fram en ny äppelsort är ingenting som görs i en handvändning, och därför lanseras bara en eller två svenska sorter vart tionde år ungefär. Äppelsorten Henric Åkesson är resultatet av ett 20 år långt samarbete med växtförädlingsdelen på Balsgård inom Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)! De bästa fröplantorna ska väljas ut och förökas, de nya träden ska växa och observeras. Sist men inte minst så ska frukten bedömas och testas upprepade gånger, både av växtförädlaren och av oberoende odlare och plantskolor. Dessutom måste sorten provodlas i olika delar av landet för att utröna vilken odlingszon den lämpar sig för. För den nyfikne kan nämnas att Henric Åkesson lämpar sig för odlingszon I-III.

Henric Åkesson i både must och desserter
Men hur är då den nya äppelsorten Henric Åkesson? Jo, själva trädet är ganska kraftigt växande med medellånga grenar och bär rikligt med frukt varje år. Frukten är stor och rundad till plattrund och skördas i början av september. Skalet är ganska hårt och har en gröngul grundfärg som till minst hälften har en mörkröd täckfärg. Fruktköttet? Härligt fast och krasigt. Smaken? Ganska syrlig men med tillräcklig sötma och mycket fin arom. Henric Åkesson passar därmed lika bra i must som i desserter, och lika bra i en yrkesodling som i en äppelälskares trädgård.

Genom att säga god natt kan vi säga god dag till svenska äpplen året runt!

En unik plats som ger en unik must

Sju anledningar till att älska äpplen!

En läcker femrummare!

Från Henric Åkesson till Henric Åkesson

Must – ett av livets måsten!

Bin – värda sin vikt i guld!

Goda tider för cider

Ciderkollen med Sandra och Eva