Select Page

Goda tider för cider

Goda tider för cider

Under senare år har vi kunnat följa hur ciderbarerna blivit allt fler och allt trendigare i storstäderna, och på sina håll har det till och med talats om en ”Ciderrevolution”. Här på Kiviks Musteri har vi tillverkat cider sedan 1969 och tycker därför både att det är roligt, men också på tiden att denna smakrika dryck äntligen fått komma in i strålkastarljuset.

Liksom många pågående trender inom mat- och dryckesvärlden är cider långt ifrån en nyhet. Man vet att cider gjorts sedan 500 år före vår tideräkning, men troligtvis har den funnits med längre än så. Historiskt sett har cidern varit stor i Spanien, Frankrike och England och man har tillverkat sin cider utifrån regionala förutsättningar och smakpreferenser. Resultatet? Väldigt spännande men inte så publik cider. Den engelska är torr och sträv, den franska lätt stallig och den spanska cidern är ofta rätt så sur.

En lucka att fylla
För ungefär 20 år sedan skedde helt plötsligt något i cidervärlden. Den svenska cidern – en söt törstsläckare och mingeldryck – seglade plötsligt upp som ett nytt begrepp och utgjorde en stark kontrast mot de tidigare nämnda ciderländernas drycker. Denna utveckling visade också på att det fanns en tydlig lucka i ciderutbudet. Varför fanns det inget mellanting mellan de utmanande utländska cidersorterna och de söta svenska varianterna?

Cider på skånska
Eftersom luckor är till för att fyllas, lanserade vi häromåret vår skånska cider. En lite torrare, frisk och god cider som närmar sig de franska men som är betydligt mer lättillgänglig och saknar just den där stalligheten vi tidigare nämnde. En alkoholsvag dryck med hög festlighetsfaktor, helt enkelt. De skånska äpplena är inga regelrätta cideräpplen, vilket i sig sätter sin tydliga prägel på smaken. Precis som en must från Kivik smakar något alldeles speciellt, och ett bordeaux-vin bara går att uppbåda i Bordeaux, går en skånsk cider bara att få fram i Skåne.

Jäsa, blanda, smaka, blanda, smaka…
Vår skånska cider tillverkas givetvis i vårt vinhus. Först jäser vi vårt äppelvin i cirka 3–4 veckor. Redan där är det ett experimenterande med sammansättningen av olika äppelsorter för att se vilken kombination som ger den bästa grunden till vår cider. Därefter så blandas vinet med klarfiltrerad äppelmust och kolsyrat vatten tills rätt smak och alkoholhalt uppnåtts, innan den tappas upp på flaskor redo att förgylla festliga och vardagliga tillfällen i livet.

 

Genom att säga god natt kan vi säga god dag till svenska äpplen året runt!

En unik plats som ger en unik must

Sju anledningar till att älska äpplen!

En läcker femrummare!

Från Henric Åkesson till Henric Åkesson

Must – ett av livets måsten!

Bin – värda sin vikt i guld!

Goda tider för cider

Ciderkollen med Sandra och Eva