Select Page

Bin – värda sin vikt i guld!

Bin – värda sin vikt i guld!

God cider och must bygger på ett nära samarbete mellan natur och människa. Väder och vind påverkar fruktens utveckling, och hantverkskunnande, fingertoppskänsla och tajming är avgörande för hur frukten sedan förädlas och blir till ljuvlig cider och must. Men minst lika viktigt är faktiskt ett litet men oerhört flitigt djur, nämligen biet.

Träd och buskar är helt beroende av bin och andra pollinerare för att kunna ge frukt, bär och fler slags grödor. Den bistra sanningen är därför att om vi inte har några bin så får vi heller ingen frukt eller biologisk mångfald, och definitivt ingen cider eller must. På Kiviks Musteri har vi valt att hjälpa naturen lite på traven och förstärker därför vår arbetsstyrka med biodlaren Martin Svensson och hans honungsbin under de veckor som träden blommar på våren.

Minst lika flitigt som en myra
Man brukar räkna med ungefär två bisamhällen per hektar för att få till den där extra skjutsen i odlingen, och i år har vi haft 55 kupor i odlingarna som var och en rymmer ca 60 000 bin! Under blomningsperioden ligger bina knappast på latsidan utan arbetar intensivt med att korspollinera blommorna, samla nektar och sprida ryktet om var godsakerna – alltså blommorna – finns till sina kompisar. Ett bi som fått smak på en blomma flyger nämligen hem och berättar om detta för de andra bina i kupan genom att dansa i honungsramarna.

Hemma i kupan omvandlar bina nektarn till honung och faktum är att ett enda bisamhälle kan producera upp till 40 kg honung under en blomningsperiod! Bakom den mängden döljer sig miljontals blombesök. Så bin är knappast några lata djur.

Ett blomtroget djur
Bin är blomtrogna, vilket betyder att när de väl fått smak på en blomma så fortsätter de att flyga till just den sorten. Det i sin tur får effekt på honungens smak och ibland går det faktiskt att urskilja toner av äppelblom hos den färdiga honungen. Vill du smaka? Du hittar vår egen honung på hyllorna i Musteributiken i Kivik och i vår gårdsbutik på Solnäs gård.

Visste du att…

• Bin vill att kupan placeras så att den får morgonsol? Det flitiga lilla biet vill komma igång med sitt arbete tidigt på morgonen och behöver därför känna av värmen från solen.

• Bin är temperaturkänsliga och drabbas av köldstelhet vid 10 grader? För att hålla värmen sätter de sig i ett klot där de yttre bina håller ställningarna medan de i mitten myser i värmen. Allra längst in i mitten sitter drottningen som måste skyddas från allt ont i världen (inklusive kylan) för att inte skadas. Dör drottningen, dör hela samhället.

• Bin som lämnar kupan är ett sant vårtecken? Efter en lång vinter utan ett enda toabesök lämnar bina sin kupa och ger sig ut för att ”rensa sig” som det heter på biodlarspråk.

Genom att säga god natt kan vi säga god dag till svenska äpplen året runt!

En unik plats som ger en unik must

Sju anledningar till att älska äpplen!

En läcker femrummare!

Från Henric Åkesson till Henric Åkesson

Must – ett av livets måsten!

Bin – värda sin vikt i guld!

Goda tider för cider

Ciderkollen med Sandra och Eva